Úvod » PODĽA NÁZVU » Register českých názvov » Kustovnice čínská » KUSTOVNICA ČÍNSKA (GOJI) plod | Centrum bylín
Kustovnica čínska (lycium chinense) sa v čínskej medicíne používa už veľmi dlho. Traduje sa, že pokiaľ sa kustovnica pije vo forme čaju celý rok, prináša dokonalé zdravie a dlhý vek. Preto je označovaná ako plod dlhovekosti alebo tiež ovocie radosti. Najčastejšie sa používajú jej plody – qoji (quči), ktoré sa stali veľmi cenným a nenahraditeľným doplnkom stravy. Goji, sušené plody kustovnice čínskej, majú sýto až tmavo červenú farbu a sú veľké ako sušené hrozienka. Môžu tiež pripomínať sušený šípok. Ich chuť je však sladšia, niečo medzi šípkou, brusnicou a jablkom. Plody obsahujú množstvo vitamínov (B1, B2, B6, C a E), karotenoidy a physalien so silnými antioxidačnými účinkami a betaín, ktorý okrem iného chráni bunky a tkanivá pred dehydratáciou a umožňuje úsporu energie v organizme. Ďalej plody obsahujú veľké množstvo minerálnych látok (napr. fosfor, vápnik, železo) a až 21 stopových prvkov (napr. zinok, meď, selén), steroidy, 18 druhov aminokyselín, vrátane ôsmich esenciálnych, a imunologicky aktívne polysacharidy, ktoré sú výnimočné pre svoju schopnosť odstraňovať voľné radikály, čím pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek, spomaľujú proces starnutia a posilňujú imunitný systém. Ďalšou cennou látkou obsiahnutou v goji je germánium, ktoré pôsobí proti rakovinovým bunkám v tele. Z hľadiska nutričných hodnôt je kustovnica jeden z najbohatších zdrojov v rastlinnej ríši. Liečivé účinky kustovnice sú mnohostranné. Plody posilňujú obličky a pečeň, podporujú krvotvorbu, znižujú krvný tlak, hladinu tuku aj cukru v krvi. Ďalej sa používa pri pľúcnej tuberkulóze, niektorých očných chorobách a je účinným prostriedkom pri ženskej aj mužskej neplodnosti. Užívaním dochádza aj k obmedzeniu vzniku bolestí v kríži a kolenách, bolestí hlavy, hučaniu v ušiach a závrati. Tiež zlepšuje pevnosť šliach a nechtov. Podporuje trávenie, zlepšuje činnosť čriev a pozitívne pôsobí na menštruačný cyklus. Plody kustovnice čínskej sa môžu konzumovať samotné alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí, pečiva a pod. Odporúčaná denná dávka je 6-15 g suchých plodov. Často sa používajú na prípravu čaju podobne ako šípky: 8-10 g plodov sa povarí 5-10 minút v 0,5 l vody. Tento odvar sa pije na lačno v dvoch dávkach, vrátane plodov.