Úvod » PODĽA NÁZVU » Register českých názvov » Galgán lékařský » GALGÁN LEKÁRSKY koreň sypaný bylinný čaj | Centrum bylín
Alpinia officinarum
Galgán bol veľmi obľúbený v indckej ajurvédskej medicíne. V Európe je známy od 9. storočia vďaka arabským obchodníkom a lekárom.
Pôvod:
Galgán patrí do čeľade zázvorovtých. Pochádza pravdepodobne z juhovýchodnej Ázie. Odtiaľ sa dostal do Indie a Thajska, preto bol nazývaný aj thajským zázvorom. Podzemok tohto asi 1,5 m vysokého kríka sa vodorovne plazí pod zemou a silne sa rozvetvuje. Po asi desiatich rokoch rastu sa podzemok vyhrabe, nareže na krátke kusy a usuší.
Používané časti a obsahové látky:
V liečiteľstve sa používa výlučne podzemok galgánu, ktorý obsahuje silice, látky ostrej chuti, napr. galangol, flavonidy a horčiny. Tieto látky uvoľňujú kŕče, pôsobia antibakteriálne a protizápalovo a korenistá aróma povzbudzuje trávenie. Galgán má preto podobný účinok ako príbuzný zázvor. Galgán má však o niečo ostrejšiu chuť. Aplikačná forma a dávkovanie: Oddenok galgánu sa používa predovšetkým na prípravu čaju, ale aj vo forme tinktúry a extraktu v hotových prípravkoch.
Príprava čaju:
1 čaj. lž jemne rezaného podzemku sa prelje šálkou vriacej vody, nechá sa prekryté 5 min. vylúhovať a scedí sa. Pije sa 1 šálka vždy 30 min. pred jedlom.
Pri príprave čaju je výhodná kombinácia s inými rastlinami, napr. s odnožom puškvorca v pomere 1:1
Denná dávka podzemku je 2 - 3 g.
Galgán sa tak často pridáva do likérov, najmä do žalúdočných horkých. Ako korenie sa hodí k zelenine, zemiakom, k hovädziemu mäsu ak ázijským jedlám.