S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Úvod » PODĽA NÁZVU » Register českých názvov » Čekanka obecná » ČAKANKA VŠEOBECNÁ koreň mletý sypaný bylinný čaj | Centrum bylín


        

ČAKANKA VŠEOBECNÁ koreň mletý sypaný bylinný čaj | Centrum bylín

Cichorium intybus


0x

 

Číslo produktu: .Čakanka obyčajná koreň mletý
Vyberte gramáž:
Cena bez DPH : 1,36 EUR
Cena s DPH (12 %):
1,52 EUR

Kompletné špecifikácie

Čakanka je rozšírená po celej Európe, tiež v Ázii alebo Afrike. Splanela rastie v Severnej a Južnej Amerike, v Austrálii alebo na Novom Zélande.
Čakanka je rastlinou lúk a pastvín, ale aj strání, polí, krovín, medzí. Nájdeme ju v násypoch pozdĺž ciest, lomoch a pod. Má rada pusté miesta, svetliny a suchšie stanovište. Darí sa jej v pôdach s dostatkom živín a dusíka.
U nás planá čakanka rastie hojne, predovšetkým tá prináša liečebné vlastnosti. Pestuje sa však aj v dvoch šľachtených odrodách ako zelenina. Čakanka obyčajná siata sa pestuje pre mäsitý koreň, z ktorého sa vyrába náhradka kávy nazývaná čakanka. Užíva sa aj na dochutenie piva. Ako listová zelenina potom slúži čakanka listová. Šalát sa pripravuje aj z púčikov čakanky.

Droga obsahuje horčiny, triesloviny, slizy, silice, tiež cholín, arginín, minerálne látky ako vápnik, fosfor, horčík, železo, a vysoký podiel inulínu (až 20 %).
Najväčšia koncentrácia účinných látok je v koreni, ktorý sa zbiera skoro na jar alebo na jeseň. V liečiteľstve sa suší. Očistený koreň sa reže na kúsky, suší v tieni pri teplote do 50 °C. Čerstvý strúhaný koreň sa tiež praží, aby sa z neho pripravovala čakanka.
Liečivé vlastnosti však poskytujú všetky časti čakanky. Vňať čakanky sa zbiera najlepšie pred rozkvetom, v období júla až septembra. Kvety sa zbierajú pred rozkvetom alebo tesne po rozkvete. Sušením strácajú modrú farbu, nie účinky.

Vnútorné použitie

Čakanka obyčajná sa používa ako nálev (čajová lyžička drogy na šálku vriacej vody, lúhuje sa 10 min.), ktorý sa podáva 3x denne. Podobne poslúži aj odvar.
Čakanka sa v čajových zmesiach kombinuje s radom ďalších bylín. Môže ísť o smotanku, harmanček, jablčník< /a> alebo ľubovník. V pečeňovej bylinnej zmesi nájdeme čakanku a smotanku spolu s rozrazilom alebo svízelom vonným. Žlčníkovú zmes s čakankou a ľubovníkom dopĺňa rebríček, lastovičník alebo mäta. Čakanku a mätu potom obsahuje spolu s prasličkou, čučoriedkou alebo celíkom zmes obličková.
Čakanka nemá vedľajšie účinky ani kontraindikácie, možno ju užívať dlhodobo.

Komentáre

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

ODNlMjhiY