S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Úvod » PANENSKÉ OLEJE, MASLÁ » BUTTER CHEE Ghí prepustené maslo 1kg


        

BUTTER CHEE Ghí prepustené maslo 1kg


0x

 

Cena bez DPH : 15,67 EUR
Cena s DPH (21 %):
18,96 EUR

do košíka:
  ks  

Kompletné špecifikácie

Ghi je sanskrtský termín pre prečistené maslo. Ale aj keď sa z masla pripravuje, má úplne iné vlastnosti ako obyčajné maslo. Hoci na Západe ešte nie je príliš známe, vo východných kultúrach sa používa už tisíce rokov. Ajurvéda pozerá na ghí ako na zásadnú potravu pre zdravý vzhľad, mentálnu rovnováhu a dobré trávenie. Zároveň je považované za najlepší produkt na prípravu varených, pečených a vyprážaných jedál. Ako prečistené maslo je ghí prirodzene bezlepkové a vďaka nulovému obsahu laktózy je vhodný aj pre tých, ktorí majú problémy s intoleranciou mliečnej bielkoviny.

Kuchyňa

Ghí je základ indického varenia ako olivový olej v talianskej kuchyni. Je tiež používaný najlepšími francúzskymi kuchármi. Má veľmi vysoký bod zápalnosti, a preto počas varenia či vyprážania nefajčí. Dobre sa spája so širokou škálou korenia, a má vynikajúcu vôňu a orechovú chuť. Žiadny olej na varenie sa nemôže rovnať ghí pre jeho príjemnú príchuť a schopnosť strávenia. Môžeme ho použiť všade tam, kde ostatné tuky - teda na pečenie, vyprážanie, dusenie zeleniny, zjemnenie pokrmov, alebo ako prísadu do rôznych sladkých múčnikov. Potierajú sa ním čapáty aj iné indické placky. Sladkosti z ghí dlho vydržia, sú dobre stráviteľné a prinášajú veľa energie. Maslo je obvykle balené vo fólii, na ochranu pred svetlom, vstrebanie chute, straty vlhkosti a farby. Maslo môže byť uložené vo svojom originálnom balení v chladničke po 2 až 3 mesiace. Môže sa tiež nechať zmraziť, ale začína potom strácať niektoré z jeho chutí. Ghí je tradične udržiavané mnoho mesiacov bez chladenia. Vydrží takmer neobmedzene dlhú dobu bez akýchkoľvek konzervačných látok. Maslo nakoniec zožlkne, ak je skladované pri izbovej teplote, ghí nie. Je to vlhkosť v masle, ktorá podporuje rozklad. Keďže je ghí prostej vlhkosti, žiadny takýto problém nemá. Iba tak si udrží svoju originálnu čerstvosť a chuť. Okrem iného je to teda aj praktický spôsob ako uchovať maslo.

Ghi používajú aj kultúry mimo Indie. Egypťania ho nazývajú samna baladi, čo znamená egyptskej ghí, a je prakticky identické s indickým ako v procese výroby, tak v konečnom výsledku. V Etiópii to je niter kibbeh, kde sa pripravuje podobne, ale následkom pridaného korenia počas procesu výroby získa zreteľnú chuť. Marocké je v tomto ohľade ešte ďalej. Výsledkom koreneného ghí, zrejúceho v krajine počas mesiacov alebo dokonca rokov, je produkt zvaný smen. V severovýchodnej Brazílii je extrémne populárny produkt, ktorý je veľmi podobný, nazývaný manteiga-da-terra (maslo zeme).

Ajurvéda

Ajurvédske texty popisujú početné rôznorodé výhody užívania ghí pre telo i myseľ. Uveďme niekoľko príkladov.Ghí je neoddeliteľná časť ajurvédskej bylinnej praxe. Má schopnosť viazať lipidy - rozpustné živiny a byliny na to, aby prenikli bunkovými membránami tela. Tak je zachovaná vysoká potencia bylín, ktorých aktívne zložky sú takto pri prenose do buniek chránené. Touto cestou získa telo z liečby najväčší prospech.

Trávenie: Ghí pomáha vyvažovať nadbytok žalúdočných kyselín a pomáha udržiavať a upravovať vnútorné prostredie žalúdka.

< p class="štýl1">Mierne popáleniny: Rovnako ako aloe, použitím ghí predídeme pľuzgierom a zjazvením, pokiaľ je včas aplikované na kožu, pričom hojivé vlastnosti ghí sa zvyšujú dĺžkou skladovania.

Myseľ: Ghí podporuje všetky tri aspekty činnosti mysle: učenie sa, pamäť a spomínanie.

Plodnosť: Zvyšuje kvalitu spermií a vajíčka pre zdravší plod.

Rovnováha: Správne užívané je tzv. tridóšik, vyrovnáva tzv. tela i mysle) a Pittu (tá kontroluje teplo a metabolizmus), a je prijateľný pre Kaphu, v zdržanlivosti.

Ghí neobsahuje soľ ani laktózu, a tak je prínosné pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečne výrobky. Ghí má približne 14 gramov tuku na polievkovú lyžicu. Ghí aktivuje zažívacie procesy čo pomáha zlepšiť prijímanie potravy. Posilňuje mozog a nervovú sústavu a zlepšuje pamäť. Podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela. Ghí je nepostrádateľnou výživou pre pľúca, srdce a kožu. Je základom všetkých ajurvédskych liekov na kožné choroby. V prípade suchej alebo popálenej kože či pier je čisté ghí najúčinnejším liekom. Pre iné druhy kožných chorôb sa do ghí pridávajú rôzne byliny podľa potreby.
Pre bábätká je ghí najlepšou pleťovou výživou a tonikom. Pri príprave obkladov sa ghí maže na listy, ktoré sa zahrievajú, a potom sa prikladajú na postihnuté miesta. Ghí je tiež súčasťou mnohých liekov ako je Chyawanprash alebo Brahma rasayana, kde pôsobí ako tonikum ľudského tela. V prípade ochorenia niektorých orgánov sa miešajú s ghí rôzne minerály vo forme prášku, aby ich telo mohlo dobre stráviť. Na uvoľnenie bolestí ucha sa ghí maže dovnútra a do jeho okolia. Mamičky by mali pre svoje deti pripravovať výživnú zmes medu, ghí a kandizovaného cukru. Pri silnej únave sa odporúča masáž s ghí alebo jeho konzumácia. Ghí sa tiež používa na dosiahnutie krajšej a žiarivejšej pleti. Nanesieme tenkú vrstvu na pokožku, necháme chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírujeme. V Ajurvéde je veľmi cenené staré ghí. Ghí staršie ako desať rokov sa nazýva purána ghí a je veľmi účinné pri diagnóze pľúcnych a srdcových chorôb. Súčasne je to silné tonikum pre celý organizmus. Ďalej je tiež vynikajúca pri chronických bolestiach kĺbov. Sto rokov staré ghí je veľkou vzácnosťou,napriek tomu sa dá ešte výnimočne zohnať. Také ghí je potom vskutku veľmi nápomocné pre nervové choroby, neurologické problémy, ostrú bolesť hlavy, astmu, reumu, bolesti a tuhnutie kĺbov, ostré pálenie kože na rukách i nohách a na choroby očí.

Komentáre

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

YmI4ND