Úvod » PODĽA NÁZVU » Register českých názvov » Agar » AGAR | Centrum bylín
Agar je usušený vývar z morských rias tengusa. Tekutina, ktorá povarením rias vznikne, má po vychladnutí gelovitú konzistenciu. Táto hmota sa rozprestrie na špeciálne rohože a suší 14 dní na slnku a mraze (agar sa vyrába vždy v zime). Usušený agar sa potom buď len pokrája na malé tyčinky alebo namele.
Tipy:
Vo forme vločiek ju nemusíte dopredu namáčať, stačí ju povariť vo vode. Vznikne želatína, ktorá funguje úplne spoľahlivo. Pokiaľ chcete vytvoriť obzvlášť hladký krém, je dobré vločky aspoň na 30 minút namočiť. Tuhosť agaru si overíte tak, že pri varení kvapnete trochu tekutiny na tanierik a dáte do chladničky. Agar by mal stuhnúť počas chvíľky. Pokiaľ je riedky, dosypte vločky a ďalej varte. Ak je veľmi tuhý, pridajte trochu tekutiny.
Agar môžete variť v akejkoľvek tekutine – ovocnej šťave, džúse, rastlinnom i kravskom mlieku, na slano vo vývare...
Dá sa bez problémov dochucovať kyslými surovinami ako je citrón alebo ocot, ale vyvarujte sa kombinácii s vínnym octom – agar zle hustne.
Zloženie
Agar agar (Gelidium 100 %). Môže obsahovať stopy lepku.
Skladovanie
Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred priamym slnečným svetlom a teplom.